Menu

FELCO 2

FELCO 2 – ikona od 1948. godine

Jednog je dana godine 1945. vizionar i samouki mladić krenuo u najambiciozniji projekt. Usprkos ograničenim sredstvima, Felix Flisch kupio je staru tvornicu satova u mjestu Les Geneveys-sur-Coffraneu, zelenom utočištu smještenom u podnožju Neuchâtelovih planina, i razvio izvanredne škare... Tada je nastalo poduzeće FELCO.

U okolnim su vinogradima vinogradari radili teškim i neprikladnim čeličnim alatima. Félix Flisch ponudio im je precizan alat namijenjen najzahtjevnijim profesionalcima.

Being close to customers

Revolucija u pokretu

Revoluciju je predstavljala uporaba aluminija kako bi alat postao lakši, razvoj vrlo preciznog sustava za namještanje rezne glave i primjena ergonomskih ručki. Nakon prve verzije, koja je služila kao testni primjerak, škare FELCO 2 predstavljene su 1948. godine.

Nastanak bezvremenske ikone koja se do sada prodala u više od 16 milijuna primjeraka.

Škare FELCO 2 nisu samo revolucionarne kada je riječ o težini i točnosti, već su svi sastavni dijelovi zamjenjivi zbog čega se mogu lako promijeniti u slučaju istrošenosti. Aluminijske ručke, materijal koji je bilo teško pronaći pri kraju rata, jamstvo su čvrstoće.

Bezvremenski alat

Tijekom vremena potražnja je za škarama FELCO 2 i dalje rasla, a time proširivale i proizvodne radionice poduzeća. Osnovano 1945. godine sa samo nekoliko zaposlenika, poduzeće FELCO danas ima više od 200 zaposlenika koji pridonose održavanju prepoznatljvog statusa škara FELCO 2.

Prve su škare FELCO 2 izrađene kasnih 1940-ih, dok trenutačni oblik alata potječe s kraja 50-ih godina, što je znak odličnog proizvoda. Dizajn, inovativnost utkana u materijale kao i način proizvodnje nisu se promijenili. Bezvremenski alat kojim se svakodnevno koriste stotine tisuća profesionalaca i entuzijasta širom svijeta. Pouzdan i trajan pratitelj koji se prenosi s koljena na koljeno.

Upravo u trenutku kada su se drugi proizvođači pridržavali zakona potrošačkoga društva, podsmjehujući se stvarnim potrebama korisnika, mi smo se pojavili kao jedinstven proizvođač.

Felix Flisch, 1987. godine

Odgovoran pristup tvrtke

U današnje su vrijeme iznimno napredni roboti u suživotu s tradicionalnim alatima. Potrebno je oko pedeset radnji da se izrade škare FELCO 2 koje se ručno sklapaju, a koje podliježu dvostrukoj kontroli kvalitete svake oštrice.

Riječ je o švicarskom ekološki prihvatljivom alatu jer poduzeće FELCO upotrebljava u proizvodnji obnovljive izvore energije i reciklira gotovo sav svoj otpad. Ovim se pristupom, koji je u potpunom skladu s načelom zamjenjivosti sastavnih dijelova, pokazuje da su briga za trajnost i održivost već dulje vrijeme ukorijenjeni u temeljna načela društva.

Uspjeh škara FELCO 2 ne zasniva se samo na njegovim tehničkim značajkama, već predstavlja rezultat pažljivog rada zaposlenika koji ih proizvode i nepokolebljive odanosti korisnika.

Poduzeće se FELCO osjeća obveznim za to povjerenje koje mu je dano više od 70 godina. Zbog toga se tijekom cijele godine provodi niz inicijativa iz znanstvene ili društvene svrhe u savršenoj harmoniji s filozofijom poduzeća FELCO kako bi se podijelila veličanstvena baština FELCO 2.

#felco2

Prihodi od ograničenog izdanja, 70. obljetnica FELCO 2 podržavaju ove inicijative: